Conclusie

Op basis van eigen onderzoeken

Er is een groot deel van de bevolking die behoefte heeft aan extra school hulp, toch kan een groot deel zich deze extra hulp niet veroorloven wegens de hoge bijles tarieven. 

Er zit zeker potentie in leerlingen die les geven aan medeleerlingen, maar we kunnen nog niet nauwkeurig deze potentie meten (op basis van onze leerling-docent experimenten alleen). Één op één schijnt les krijgen van een oudere medeleerling heel erg goed te werken volgens ons experiment.

Zodra leerlingen les krijgen in groepsvorm, schijnen ze minder goed te scoren op de proeftoets vergeleken met de docent. 

Sommige scholen zoals het spinoza lyceum maken al gebruik van peer-tutoring en profiteren van de voordelen, bijles tegen een jongerentarief is bij hun ook aanzienlijk betaalbaarder, en daar hoeft de kwaliteit van de les zelf nog niet eens onder te leiden volgens de school.

Al zou een simpele korte termijn oplossing op basis van ons gehele onderzoek kunnen zijn om bijles te bieden aan kinderen waar ze les krijgen van iets oudere medeleerlingen, stopt de visie voor beter onderwijs hier niet. Van de gesprekken met mevrouw Benschop, en de artikelen over verantwoordelijkheid onder leerlingen bijbrengen zoals het in Hong Kong gebeurd valt ook nog te leren. 

 

Op basis van literatuur onderzoeken en gesprekken met “experts”

Het is vanzelfsprekend dat je jonge kinderen nog bij het handje vasthoud door hun eerste schooljaren, ook de dalton docenten op onze school zijn het daarmee eens. Maar we zouden ze in die tijd breder kunnen opleiden dan het 1 dimensionale weetjes en trucjes aanleren. Je wilt niet alleen dat een kind hulp krijgt bij het oplossen van dat ‘’dat ene probleem’’ , maar je wilt hem ook leren om zelfstandig problemen aan te pakken. Leer het kind om zijn eigen tijd in te plannen en organiseren, gedisciplineerd kunnen werken, zijn eigen verantwoordelijkheid te nemen en waar zijn ambities liggen. Geef het kind simpel gezegd de skills waar hij de rest van zijn (school) carrière nog wat aan heeft. Dan, en alleen dan pas, is het volgens dit onderzoek verstandig om leerlingen vrijheid te bieden. Pas in de bovenbouw kun je dus gaan denken aan docenten die wat meer een coach rol kunnen innemen voor bepaalde leerlingen (zoals nu dus al in Hong Kong gebeurd). De vrijheid heeft weinig nut als er geen verantwoordelijkheid vooraf is bijgebracht.

 

Toekomstig onderzoek

Al waren de onderzoeken en de literatuuronderzoeken allemaal erg op 1 lijn als het om de potentie van peer-teaching gaat, is het alsnog handig om nog met uitgebreid onderzoek uit te zoeken wat een leerling docent nu precies wel en niet aan kan. Het experiment dat wij hebben uitgevoerd zou dus opnieuw en vaker uitgevoerd moeten worden, en na de eerste paar experimenten zullen er waarschijnlijk wat dingen fout gaan die dan moeten worden verbeterd voor het experiment erna. Het probleem hiermee is alleen dat uit onze eerdere experimenten is gebleken dat het erg lastig is om aan een grote hoeveelheid betrouwbare metingen te komen; je hebt een beperkt aantal kinderen, het is soms lastig om als buitenstaander in te schatten wat voor toets je het beste kan maken die goed bij het niveau van de kinderen past, je kan leerlingen niet altijd overtuigen om aan de nieuwe stof te zitten omdat ze perse achterstanden willen inhalen en de voorbeelden gaan zo nog een tijdje door.

Ook is het goed om naast het kijken naar toetsresultaten tussen de soorten docenten ook te kijken naar waar de leerlingen qua hun manier van voor de klas staan in verschillen in vergelijking tot hun docenten, denk dan aan; de energie voor de klas, autoriteit, zelfverzekerdheid etc. Om dit te meten zou je tijdens het experiment een stille observeerder kunnen gebruiken die voor elk criteria punt een cijfer geeft, ook kun je de docenten die voor de klas stonden laten zelf reflecteren op hoe ze zelf vonden dat ze het deden.

 

Tot slot zou het mooi zijn dat zodra kinderen op school bijles mogen geven, dat ze er ook op andere manieren van zouden kunnen profiteren behalve het uurloon dat ze verdienen. Wat kan een 6 VWO docent bijvoorbeeld nou nog leren van de 3/4 VWO stof die hij aan het uitleggen is? 

Maak jouw eigen website met JouwWeb