Interview

 

Vraag: Hoe bent u op het idee gekomen van Dalton/scrum?

 

Antwoord: Het is meer scrum wat ik hier op school doe. Scrum is eigenlijk mijn leven hier op school en de directie heeft het helemaal goed gekeurd. Hoe ik op Eduscrum kwam was ruwweg 10 jaar geleden. De directeur Heinemeijer wilde dat we  actief bezig zijn met adaptief onderwijs. Ik had geen flauw idee wat dit was dus zocht ik het op en kwam ik adaptieve, ik ben wel goed in Engels dus besloot ik om op Engelse sites te kijken, toen zag ik scrum staan.Toen dacht ik wat is scrum nou weer.  Uit nieuwsgierigheid ben ik hierover verder gaan lezen. Ik zag toen termen als groepsgericht en teamwork, verantwoordelijkheid, bedrijfsleven, dit leek me heel interessant. Ik ben me daarom gaan verdiepen in scrum. De leerlingen zullen op een gegeven moment de maatschappij in gaan dus zullen deze aangeleerde vaardigheden hun goed helpen. Daarom besloot ik om op deze manier les te geven. Hier begon scrum.



Vraag: Maar als je kinderen te veel vrijheid geeft en zeker in het begin al, zou dit dan niet averechts werken?

 

Antwoord: Ik bied de leerlingen zeker geen vrijheid in het begin, ik ben dan ben ik een “vreselijk mens” dan heb ik alle touwtjes in handen. Het vertrouwen en vrijheid wordt geleidelijk aangeleerd en gevoed. het kan wel een anderhalf maand duren voordat de leerlingen volle vrijheid en verantwoordelijkheid krijgen. Dit gaat natuurlijk niet in een keer want dan gaat het mis. In het begin houd ik ze aan mijn handje en naarmate tijd laat ik ze los. Als ik merk dat mijn leerlingen het aankunnen hoef ik ze niet meer aan te pakken, neem bijvoorbeeld mijn 3e klassers (Havo) die kennen me al  3 jaar en die weten precies wat scrum is. Maar bij mijn eerste klassers doe ik het rustig aan en bouw ik het vertrouwen en vrijheid op.

 

Denkstuk: Wij merken dat er een specifieke groep leerlingen is die niet naar school komt of tijdens een les niet aan het werk gezet kan worden, wat er dus voor zorgt dat lessen niet zo effectief voor hen zijn. Het is dan ook zo dat wanneer ze een lesuur van een medestudent uitleg krijgen  meer geleerd hebben dan alle lessen die hij/zij heeft gekregen.

Misschien merkt u het ook wel dat sommige leerlingen niet met zoveel vrijheid kunnen omgaan dan andere. 

 

Antwoord: Het hangt er van af hoe deze kinderen opgevoed worden. Als jij als kind leert om boodschappen te doen, als je als kind weet hoeveel geld je bijvoorbeeld nodig hebt voor een boodschapje. Of bijvoorbeeld de topsport leerlingen, die zouden perfect in het scrum concept passen, Die heb je meteen in de scrum. Ook zijn het vaak meisjes die de Daltons de scrum aankunnen want die zijn thuis ook meer bezig met hun moeder helpen of boodschappen doen de jongens daarentegen zijn dit niet gewend. `Dus de mensen die het niet aankunnen zijn kinderen die niet zelfstandig opgevoed zijn.

 

Wat is een kind eigenlijk gewend vanuit huis en wat niet denk je dan. Als dit kind gewend is om niets te doen dan is het voorspelbaar dat Dalton/ scrum niet zal passen bij dit kind. Het kind is het dan niet gewend dat wij als docenten wat van ze verwachten. het is best moeilijk, niet iedereen kan de scrum namelijk aan. Dit is grotendeels door gebrek van motivatie, die is bij iedere leerling anders. De meeste leerlingen worden dan ook gedwongen om te werken en dit is niet goed.

 

Vraag: Stelt u zich voor dat u de directeur bent en mag bepalen welk schoolsysteem wordt toegepast, hoe zou u het aanpakken? 

 

Ik zou mensen aannemen die daadwerkelijk de passie heeft of dezelfde visie heeft als ik, want dan zit je op een lijn. De neuzen zitten dan ook allemaal dezelfde kant op. Lumion doet dit wel goed, de docenten zijn een team en hebben dezelfde visie. Op onze school zijn de visies ongelofelijk verdeeld. maar als ik de directeur was zou ik met elke docent een gesprek houden, en als ik  dan hoor van “Ik sta voor de klas en de kinderen moeten luisteren”, dan neem ik die zeker niet aan. Ik wil met mensen samenwerken die durven te veranderen , zo een mentaliteit van lukt dit niet dan verzinnen we wat anders, echt iemand die openstaat voor verandering en verbetering

 

Je hebt ook docenten die heel erg gepassioneerd zijn over hun vak maar het gewoon niet kunnen overbrengen aan de leerlingen. Het stukje lesgeven/uitleggen dit ontbreekt want niet iedereen kan het volgen. En dan komen we dus bij het uitleg geven door de medestudenten. Want studenten die kunnen het ook echt overbrengen aan hun medeleerlingen. En daar is ons onderzoek dan ook op gebaseerd.Kan een leerling bepaalde stof beter en efficiënter overbrengen aan een medeleerling dan dat een( ouder) docent dit kan?


Maak jouw eigen website met JouwWeb