Toen....Nu
Als je kijkt naar onze wereld van nu en deze vergelijkt met de wereld van 100 jaar geleden, zul je bijna in alles verbeteringen of veranderingen zien; van hoe men uit eten als een sociale ervaring in plaats van een eerste levensbehoefte is gaan zien, tot hoe we tegenwoordig constant met het internet en elkaar verbonden zijn. Als je alleen al je magische machine uit je broekzak zou halen in de wereld van 20 jaar geleden, zou de overheid de doodstraf voor hekserij herintroduceren. Maar in een tijd van constante verandering, moet er op zoek gegaan worden naar belangrijke levensaspecten die achterlopen op deze veranderingen.
Situatie
Wie je het ook vraagt binnen het onderwijs, haast iedereen zal zeggen dat de gemiddelde tijdsbesteding op school niet efficiënt is. Sinds de leerplichtwet uit 1901 is er niet veel veranderd aan ons schoolsysteem, ondanks het feit dat je niet meer beloond wordt voor het zijn van een gehoorzame leerling die zijn mond houd, maar voor het zijn van een kritische en creatieve denker. School is er vooral in gespecialiseerd om mensen uit de arme onderklasse te krijgen, maar niet om het individu te helpen zich optimaal te ontplooien.Buiten school om is er al wel veel verandering aan de gang, een heel erg groot deel van de jongeren (⅓) maakt volgens onderzoeksbureau Oberon gebruik van een vorm van extra bijles buiten de schooluren om. Een ander groot deel, met name jongeren die ouders hebben met een laag inkomen kan hun kinderen niet dezelfde hulp bieden. Maar dat de scholen zo erg achterlopen qua efficiency en ontwikkeling kun je als zorgelijk zien. Het is erg makkelijk om te concluderen dat meer vrijheid voor leerlingen gelijk zal staan aan beter onderwijs, maar voordat je meer vrijheid biedt, moet je de jongeren ook meer verantwoordelijkheid en discipline aanleren. Is dit iets waar we tot aan 2040 naartoe kunnen werken, en kan dit project een belangrijk aandeel worden binnen het daltononderwijs waar we naartoe proberen te werken?
Opdracht
Het belang van dit project is om een concreet en innovatieve oplossing te bedenken voor een probleem dat zich vaak in deze tijd afspeelt. De bedoeling is dat het niet nu al toegepast kan worden, maar in het jaar 2040. Met inzicht in de toekomst en de ontwikkelingen van de technische middelen zou het dan wel toegepast kunnen worden. Om aan een onderwerp als bijles te beginnen als het profielwerkstuk wordt er gevraagd naar vooronderzoek en verdieping in de literatuur.
Er zullen verschillende meningen zijn, vooral omdat er persoonlijke gezinszaken bij in betrekking komen. Zo wordt er niet alleen gericht op de bijles zelf maar ook op de financiële zaken ervan, de moraliteit erachter, de noodzaak van de bijles en veel andere punten.
De kern van schoolproblemen wordt niet alleen door één factor beïnvloedt. Er zijn altijd meer zaken die een rol spelen, in elke situatie verschillen deze. Als men niet genoeg les krijgt om iets te snappen kan dit bijvoorbeeld leiden tot verminderde schoolprestaties en uiteindelijk misschien wel werkloosheid. Zo kun je verder gaan met het schetsen van een oorzaak-gevolg voorspelling. Daarom is het belangrijk om dieper te graven dan alleen als doel hebben het probleem op te lossen.
Onderzoeksvraag:
Wat is het verschil in effect (qua begrip van de stof en enthousiasme over het onderwerp) tussen een uur bijles gegeven door een oudere leerling (vanaf nu wijpo genoemd) en een gewone les die je krijgt van een (school)docent?
Deelvragen
- Hoeveel behoefte is er voor bijles binnen het onderwijs?
- Welke groepen jongeren nemen eerder bijles?
- Wat is de reden dat bepaalde groepen geen bijles nemen?
- Hoeveel verschil qua stof beheersing is er tussen een leerling die een uur les krijgt van een wijpo vergeleken met een uur uitleg van een docent?
- Hoeveel verschil qua stof toepassing is er tussen een leerling die een uur les krijgt van een wijpo vergeleken met een uur uitleg van een docent?
- Hoeveel verschil qua stof interesse is er tussen een leerling die een uur les heeft gekregen van een wijpo vergeleken met een uur uitleg van een docent?
Doel
Het uiteindelijke doel dat we met dit project willen bereiken is dat het onderwijssysteem drastisch wordt veranderd. Het team gelooft erin dat verandering binnen het onderwijs de komende generaties goed zal doen. De bedoeling is dat iedereen wordt voorzien van de juiste en meest kwalitatieve vorm van onderwijs. In dit project staan dan ook “gelijke kansen” en “efficiëntie” voorop.
Het centrale doel van deze opdracht is om een database van gegevens te verzamelen die kan helpen met het vinden van een oplossingen voor de zwakke punten binnen het onderwijs. Er wordt vanuit gegaan dat er niet slechts één probleem is die hierbij een rol speelt, maar vele verschillende factoren. Het eindresultaat voor dit profielwerkstuk is een concept neerleggen dat rekening houdt met de verlangens en behoeftes van leerlingen die moeite hebben met bepaalde stof.
Maak jouw eigen website met JouwWeb