Enquête
Ons voornaamste doel van deze enquête is om de problemen, waar leerlingen over struikelen bij het kiezen voor bijles, in kaart te brengen. Onze doelgroep bestaat uit alle leerlingen van het Calandlyceum, ongeacht leerjaar en/of niveau. Verder proberen wij deze problemen te koppelen aan het leerjaar van de leerlingen. Hierbij proberen wij te zien of er een verband bestaat tussen de leeftijd van de kinderen en het eventuele niveau van de stof waar zij mee geconfronteerd worden. Ook wordt er in onze enquête rekening gehouden met het financiële gedeelte van het nemen van bijles. U kunt u namelijk voorstellen dat niet elke ouder zich een extra maandelijkse last kan veroorloven, terwijl zijn/haar kind bijles wel nodig heeft. Als er door middel van al deze punten resultaten worden geboekt, kunnen wij door middel van deze resultaten, een adequate conclusie trekken. Aan de hand van deze conclusie kunnen wij vervolgens aan de slag gaan aan een prototype en uiteindelijk aan een eindproduct, dat niet alleen de leerlingen, maar ook de ouders aanstaat.

Dit is de eerste vraag van de enquête. De antwoorden op deze vraag bieden ons een overzicht van het niveau van de ondervraagde groep. Zoals te zien is zijn ruim de helft van de antwoorden afkomstig van vwo leerlingen. De vmbo-t en havo leerlingen staan in verhouding aan elkaar gelijk en daarvoor gelden dus de antwoorden op de volgende vragen in de enquête een minder deel van het totale percentage.

Op grond van de informatie aangeboden in het bovenstaande diagram zijn een aantal conclusies te trekken. Zo kun je de conclusie trekken dat vooral de exacte vakken als lastig worden ervaren door de leerlingen. De antwoorden gegeven op de vraag lopen echter wel uiteen. Zo is er een groot aantal leerlingen dat aangeeft dat zij aardrijkskunde lastig vinden. Voor de andere vakken geven er maar weinig leerlingen aan deze moeilijk te vinden. Diverse onderzoeken, waarbij ook aan de leraren is gevraagd wat zij denken dat de reden is voor het klasgemiddelde, bevestigen onze resultaten. Zoals het onderzoek van Arie Wilschut op de Hogeschool van Amsterdam.

Ruim twee derde van de ondervraagde leerlingen geeft aan het fijner te vinden om les te krijgen van een leeftijdsgenoot dan van een (oudere) docent. Er zijn ook een aantal die geen verschil zien in het ondersteund worden door een leeftijdsgenoot of een docent of het juist fijner vinden om uitleg te krijgen van een docent.

88.5% van de leerlingen geeft aan geen bijles te volgen. Dit is vreemd, gezien een vorige diagram aantoont dat leerlingen wel degelijk moeite hebben met vakken. Hoogstwaarschijnlijk heeft de keuze van deze leerlingen om geen bijles te volgen dus een andere oorzaak dan dat het een lastig vak is. Hier wordt later op teruggekomen in de enquête om te achterhalen wat de redenen hiervoor zijn.

De meeste leerlingen (81.1%) geven aan dat zij door middel van extra hulp, hoger zouden scoren. In de vorige vraag bleek dat het grootste deel geen bijles neemt, toch geven ze aan dat met bijles er hoger gescoord wordt voor het vak. Hoe komt het dat bijles overwegen wordt maar toch niet wordt genomen?

De conclusie uit dit diagram is onbetwistbaar. Ook de leerlingen op onze school vinden bijles nemen veels te duur en kiezen er daarom voor om toch maar geen bijles te nemen. Ondanks dat 81.1% van de leerlingen aangeeft dat ze met extra hulp hoger zouden scoren. Geld speelt dus een grotere rol in het nemen van bijles dan de drang om hoger te willen scoren. Is bijles dan nog wel een eerlijk hulpmiddel in onze samenleving. Er is maar een klein groep die zich dit kan veroorloven. Naast het te duur zijn van de bijles geeft ook een groot hoeveelheid aan dat ze niet de juiste persoon kunnen vinden voor de ondersteuning.

Zoals je kunt zien geeft het gros van de leerlingen aan dat zij niks tot 10 euro bereid zijn te betalen voor bijles. Dit gegeven bevestigd dus ook waarom het grootste deel van de leerlingen (88,6%) geen bijles volgt. In ons onderzoek zijn wij erachter gekomen dat bijles volgen veel duurder is dan 10 euro per uur. De leerlingen kunnen deze bijles dus simpelweg niet betalen óf hebben dat er niet voor over.
Maak jouw eigen website met JouwWeb